På snöskor i Borgafjäll

För tredje dagen i rad står termometern på -30 grader och kroppen börjar bli rastlös och längta efter fysisk aktivitet och frisk luft. Tidigare dagar har det endast blivit kortare promenader med hunden, en 5 månader gammal Tollare, som i inte verkar bry sig så mycket om kylan.
Vi bestämmer oss för att ta oss ut på en tur, det är helt enkelt bara att klä på sig ordentligt för att klara kylan. För att slippa fartvinden som blir när man åker utför på skidorna så får det bli snöskorna idag.

Vi sätter på oss lager på lager med merinoull underst och skaljacka ytterst förstärkt med en underjacka med dunfyllning. Själv tycker jag om underställ från de norska märkena Bergans och Kari Traa. De har bra passform och finns i snygga färgkombinationer. Ullunderställen finns i olika tjocklekar för att kunna anpassas efter aktivitet och väder. Idag tar jag på mig en tjockare underställströja från Bergans, Akeleie Lady Shirt. Jag väljer också ett par långkalsonger från Bergans, även där den tjockare varianten Akeleie. Anders tycker om att sätta på sig ett par extra fleece shorts över långkalsongerna för ytterligare värme, Houdini Chimney Shorts har han fastnat för. För att även få skydd mot vinden väljer jag att ta dubbla jackor, först en tunnare dunjacka och utanpå det en softshelljacka som står emot vinden, båda av märket Arc’teryx. Anders väljer en primaloftjacka  från Bergans, Uranostind, och en skaljacka av samma märke, Storen. En merinoullsbuff får hålla mig varm om halsen och upp i ansiktet, en tjock mössa på huvudet och dubbla lager med vantar. Nu är vi redo!

DSC_7995_square
Direkt från tomten kliver vi ut i skogen, nedför första kullen, över bäcken och sedan uppför nästa kulle. Efter ett litet tag kommer vi fram till kanten på Korpån i Borgafjäll. Det finns en del mindre öppna partier och man kan höra vattnet porla under snön och isen. Vi kliver ut på isen och går längs kanten på ån.

DSC_7980_Square

Fortsätter någon kilometer uppströms innan vi tar oss över ån på snöbryggorna för att ta oss uppför slänten på andra sidan. Från andra sidan ån kan vi se solen lysa på Klöverfjällets topp.

DSC_7996
Håret är vitt av frost och ögonlocken blir tunga av frosten i ögonfransarna. Vi håller oss varma båda två, till och med så att jag börjar bli riktigt varm och skulle kunna tänka mig att ta av mig de tjocka tumvantarna. Jag behåller dem dock på då jag vet att det kan svänga snabbt och det kan då bli svårare att få upp värmen igen.

DSC_8006

Vi går längs andra sidan ån tillbaka nedströms, tar oss över ån och går tillbaka genom skogen samma väg som vi kom. En riktigt skön tur som fyller kroppen med energi.

Måste även lägga till en bild från i söndags då vi gick på skidtur på Strömbäcksfjärden utanför Umeå. Ljuset från midvintersolen är fantastiskt!

DSC_8031

Houdini
Bergans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s