Kungsleden del 1

Efter sex skiddagar är vi framme i Vakkotavare och första kontakten med omvärlden. Det är sex dagar som har varit  allt mellan ”heaven and hell”. Det har bjudits på snöstorm och solsken, trevliga stugvärdar och nya bekantskaper men framför allt helt underbart skönt att ha klarat första delmålet. Efter de tre första dagarna trodde jag att jag skulle bli tvungen att ge upp.

Första en och en halv dagarna gick bra. Lite lätt snöfall och nästan ingen vind. Sen kom stormen. Rakt emot oss när vi skidade över sjön till Alesjaurestugan. Stugan syns på nästan en mils avstånd. När man först ser stugan tror man att man snart är framme och stannar därför inte för att fylla på med energi. När vi i motvinden, ungefär två och en halv timma senare kommer fram är jag helt tom på energi, och troligtvis Rossi också. Sista backen upp var jag tvungen att ta av mig skidorna och släpa upp pulkan uppför den isiga slänten. Jag orkade helt enkelt inte kämpa med skidorna på.

Stormen tog i ytterligare under natten och fortsatte ligga kvar med vindriktningen rakt emot oss. På väg mot Tjäktjastugan fanns inget läställe att hitta, snön som hade fallit under natten var som kartong och den bar varken mig, Rossi eller pulkan. När Rossi till slut var så trött efter att ha stretat i den kringyrande snön vred jag upp pulkan och satte mig för att få lite lä av den. Rossi kurade ihop sig i mitt knä och jag tog bort snön som frusit till is på hans nosrygg. En kort vila sen stretade vi på uppför berget mot Tjäktjastugan. När vi till slut kom fram vid ett-tiden såg vi knappt handen framför oss och det var ingen idé att fortsätta till Sälka som planerat. En övernattning i Tjäktja med förhoppning om bättre väder imorgon.

Väderprognosen för dag fyra var enligt SMHI en klass ett varning med snöfall och mycket hård vind men vinden skulle vrida om till nordvästlig. Vi tog oss iväg vid 8-tiden och kämpade på upp till Tjäktjapassen. Ospårat i djupsnön och fortfarande motvind. Högst uppe på passet finns ett vindskydd där jag fyllde på med energi, sen en skön och välbehövlig utförsåkning. Jag såg ingenting av utsikten, endast nästa ledkryss och bitvis inte ens det. Nu hade dock vinden vänt, precis som de förutspått. Den var fortfarande mycket hård med snödrev vilket gjorde att jag inte alltid såg nästa ledkryss. Stanna vid ett ledkryss, vänta ut vinden och sedan ta fart när nästa ledkryss kom fram yr snöyran. Underlaget var dock hårdare och vi kom fram till Sälkastugan vid halv tolv.  Det här skulle ha varit våran första vilodag. Nu blev det istället två halvdagar, vilket också fungerade bra. Rossi var pigg och fick dessutom sällskap av en draghund ett litet tag. 

Under eftermiddagen och natten i Sälka fortsatte stormen med ännu mera snöfall. Bitvis såg jag inte grannstugan som stod tio meter från fönstret som jag kolla ut genom. Och när man gick på dasset fick man passa sig för att inte gå vilse.

Även morgonen efter fortsatte stormen med samma intensitet och det kändes inte säkert att gå ensam. Jag pratade med en annan grupp som jag visste skulle till Singi om jag kunde gå med dem men när jag fått väderprognosen från stugvärden och den visade på att vädret skulle bli bättre valde jag att gå iväg själv. Jag visste dessutom att den andra gruppen skulle komma ungefär tre kvart efter mig vilket kändes tryggt.

Underlaget var fint och vi skidade snabbt till Singi med vinden i ryggen. I Singi möttes vi av Janne, den absolut mysigaste stugvärden. Han bjöd på hembakta bullar och överlämnade även ett paket som mina grannar i Strömbäck lyckats få dit. Den absolut bästa överraskningen. Två chokladkakor och en liten flaska rom till mig, och lite hundgodis till Rossi. Innan vi skidade vidare fick jag en kram och ett lycka till samt en bullpåse att ha på färden om jag lovade att spara några bullar till stugvärden i Vakkotavare. Självklart ordnade jag det.

Lite lätt utför hela vägen till Kaitumjaurestugan och vinden avtog precis som utlovat. En helt underbar dag. Det såg länge ut som att jag skulle bli ensam gäst i Kaitum men efter att mörkret lagt sig dök det upp sju hundslädsekipage, med totalt 44 hundar. Trevliga guider med gäster från Schweiz.

Dag sex var också det en lång etapp med två rejäla stigningar som skulle göras. Vädret var kanon, strålande sol och lite lätt vind i ryggen. Oj, vad vi njöt både Rossi och jag. Första dagen som vi kunde sitta ute och äta lunch. På farstubron till Teusajaurestugan fyllde vi på med energi innan vi började en tuffa och jobbigaste stigningen upp på kalfjället mot Vakkotavare. Väl på kalfjället blev underlaget hårt och fint och det gled på bra. Ytterligare en paus i solskenet och vi njöt av de fantastiska vyerna. Det här är dagen som jag fotat mest. I snöstormen har jag helt enkelt ine haft orken att ta fram kameran även om det stundtals har varit väldigt vackert med snön som yr och solen som försöker tränga genom molnen.

Idag njuter vi av en första vilodag och imorgon beger jag mig från Saltoluokta i sällskap med Anette. Rossi ska få vila några dagar.

Rossi har skött sig mestadels bra även om jag kunnat skänka bort honom någon gång när det varit som allra jobbigast. Just de allra jobbigaste delarna väljer han att rida på pulkan. Det tar bara tvärstopp när man får ytterligare 20 kg att dra. Om han inte varit kastrerad hade vi säkert snart fått småpulkor att dra på också.

Rossi tycker heller inte om tasskydden, tossorna, och tar av sig dem efter ungefär en timma. Han kommer dock oftast med dem och visar vad han ”hittat” på fjället. Än så länge har vi bara tappat bort en.

Nu längtar jag efter att komma upp på fjället igen. Bort från mobiltäckning och annat som påminner om vardagen och jobb. Jag återkommer med mer uppdatering när jag kommer ner i nästa fjälldal. Bilderna får ni vänta lite på då jag endast har dem i systemkameran än så länge. Här kommer dock en bild över Suorvajaure och bergen i Stora Sjöfalletsnationalpark som är tagen idag.


Ha det gott!

/Susanne

En reaktion till “Kungsleden del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s