Fotoworkshop Glotternskogen 13/1

Vi var nio stycken som samlades vid den södra parkeringen i Glotternskogen Naturreservat för att under förmiddagen tas oss runt i området längs Nedre Glotterns strand och vidare till Smågölarna och Bengtsgölen. Eftermiddagen skulle sedan spenderas vid Övre Glottern samt inomhus för bilddiskussioner. Väderprognosen visade på molnigt väder med chans till sol efter lunch. Som ledare för workshopen hade jag hyrt in Fredrik Schlyter och temat var landskaps- och naturfotografering.

De höga vattenflödena hade översvämmat delar av området och bjöd på fina isformationer och ett annorlunda landskap att fota. Detta tillsammans med det mulna vädret gav möjlighet till fin mättnadskänsla i bilderna men även möjlighet till fina monokroma ”is-landskapsbilder”. Det hade dock gärna fått vara lite ljusare och de utlovade solstrålarna på eftermiddagen hade gärna fått sila genom grenverken. Med lite ljusare väder hade man kunnat använda lägre ISO men alla hade med sig stativ och fick arbeta med hjälp av det.

Medans jag höll ihop gruppen och höll koll på tider och organisationen kring dagen gav Fredrik råd kring fotografering och kamerateknik. Det var en blandad grupp deltagare men alla med de gemensamma intressena fotografering och natur.

De många vackra motiven att fotografera gjorde att det var svårt att slita sig från ett ställe för att bege sig mot nästa. Detta gjorde att vi inte tog oss längre än en och en halv kilometer under förmiddagen. Vid varje fotostopp såg man kameragluggar som pekade åt alla olika håll och det arbetades frenetiskt för att få till bra bilder. Det var väldigt inspirerande att se hur entusiastiskt alla jobbade. Det gråa ljuset gav stabila förhållanden och vi kunde komponera utan att forcera för att fånga den lilla strimman av ljus som annars plötsligt kan tända till för att sedan slockna lika snabbt.

Efter lunchen som intogs vid Övre Glottern hade vi möjlighet att gå ut på isen och se landskapet från ett annat håll. Det är en utav fördelarna med att isarna ligger, dessutom kan de ge fina speglingar eller motiv i form av sprickbildningar och omfrysningar när de inte är täckta med snö.

När mörkret kom krypande vid tre-tiden begav vi oss till Folkets Hus i Åby för att kolla igenom delar av bildskörden och det diskuterades kompositioner och gavs kreativ kritik. Fredrik gav tips på efterbearbetning av bilderna och även vad man hade kunna gjort annorlunda på plats.

Själv hann jag inte fota så mycket men här följer några av mina bilder:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sammanfattningsvis var det en mycket lyckad workshop och det var kul att se att alla var nöjda med dagen. Tack för deltagandet och engagemanget!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s