Världsarvet – Höga Kusten

Min första vandring i Höga Kusten var i dess hjärta, Skuleskogens Nationalpark. Det är snart 15 år sedan och jag har därefter återvänt många gånger. Den unika naturen med kustnära fjäll i kombination med branta stup, böljande gröna dalar och en skimrande kust är perfekt för vandringar och utflykter.

I området finns allt från långa veckovandringar till handikappanpassade nära utflyktsmål. Nedan följer några av mina favoriter:

  • Den 128 km långa Höga Kustenleden tar dig förbi många av Höga Kustens höjdpunkter. Med start vid Höga Kustenbron och målgång i Örnsköldsvik får du möjlighet att uppleva det bästa som området har att bjuda på. Vandringsleden är väl markerad och lätt att följa och den är uppdelad i 13 etapper, där varje etapp har minst en övernattningsmöjlighet under tak. Det är allt från enklare raststugor, campingar, pensionat, till stugbyar eller hotell och självklart går det även bra att tälta längs leden. Etapperna är gjorda så att du kan ta dig till respektive etapps start och avslut med bil. Det går dock inte att parkera vid samtliga platser. Läs mer om sträckbeskrivningen här:   Sträckbeskrivning
  • Höga Kustenstigen är en lättvandrad stig som utgår från Friluftsbyn precis söder om Skuleberget. Leden är 2,5 km lång och avslutas på toppen av det 296 meter höga Skuleberget. Leden är trots höjdskillnaden lättgången och perfekt för barnfamiljen. Barn har möjlighet att hämta ut ett vandringspass innan vandringen börjar och vid toppstugan på Skuleberget kan passet bytas ut mot ett diplom.
  • Skuleskogen Nationalpark bjuder på varierade leder som snirklar sig från längs höga berg, gammal skog och havskust och bjuder på ett landskap som saknar motstycke i svensk natur. I nationalparken finns flera anvisade tältplatser och även om besökarna är många under högsäsongen så är det lätt att hitta sin egen lilla plats där man får vara i fred. Vid ett besök i nationalparken får man inte missa utsikten från Slåttdalsberget eller passagen genom Slåttdalsskrevan. Karta över nationalparken och dess leder kan ni hitta här. Själv föredrar jag att starta vid den norra entrén som inte är lika välbesökt som den södra.
  • Trysunda utanför Köpmanholmen är känt för det idylliska fiskelägret och sina vackra badstränder. Men det finns även fina vandringsstigar som leder runt ön där du får uppleva kuperad skogsterräng med branta kustlinjer och du har även möjlighet att ta ett dopp vid någon av de fina badstränderna. Karta och information om ön hittar ni här.
  • Ett av mina favoritutflykts mål är naturreservatet Rotsidan. En kort promenad från parkeringen leder fram till havet och den 4 kilometer långa stranden som består av släta bergshällar. De renspolade berghällarna är lättgångna och det finns flera iordningställda eldplatser längs stranden. Rotsidan är väl värd ett besök både på sommaren och på vintern. Läs mer om naturreservatet här.

DSC_0216

Utöver vandringar och utflykter finns även en av Europas största Via Ferrata-anläggning på Skuleberget. Anläggningen består av fyra leder i olika svårighetsgrad, från den enklaste ”Vita leden” som tar dig förbi trevliga fikahyllor, till den svåraste ”Svarta leden” med en 18 meter hög svagt överhängande instegsvägg. Det finns med andra ord något för alla och utsikten från samtliga leder är magnifik.

God Tur!

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s