Recension; Fernie, BC Kanada Skidort

Det här är inte en recension i traditionell bemärkelse utan mer av en berättelse om hur vi resonerade när vi valde Fernie som målet för vår långa skidresa och vad vi tycker om dess för- och nackdelar efter att ha tillbringat 5 veckor där.

img_3838
Downtown Fernie, BC Kanada sett från toppen av Great Bear Express Quad

Vi har länge velat göra en skidresa där vi tillbringar en längre tid på en och samma ort för att verkligen lär känna både skidsystemet och platsen. I år fick vi äntligen möjligheten att båda två ta ledigt, från mellandagarna till slutet av januari, och började planera vår resa.

Att det skulle bli Kanada var ganska självklart baserat på tidigare erfarenhet, bra förhållanden tidigt på säsongen och snömängden. Den enda riktiga nackdelen är flygresan dit och den klimatpåverkan den har, mer om våra tankar kring det i ett annat blogginlägg.

Men var i Kanada skulle vi åka? Vi har tidigare åkt skidor i Banff/Sunshine, Lake Louise, Golden/Kicking Horse, Revelstoke och Fernie. Vi har hört mycket bra om Nelson/Whitewater också, men då vi inte varit där själva ville vi inte chansa när det gällde en så lång vistelse. En av Kanadas största skidorter, Whistler, gick bort på grund av det varierande vädret vid kusten och att det känns som en Disneyversion av en skidort snarare än en genuin by. Banff och Lake Louise får ofta inte riktigt lika mycket snö och har sämre terräng för åkning utanför pisten. Kicking Horse har både bra med snö och grym terräng men själva staden Golden har ett rätt begränsat utbud. Återstod alltså Revelstoke och Fernie att välja på.

Revelstoke har med rätta hypats på senare år på grund av sin snö, ett berg som erbjuder åking i flera riktningar och den högsta fallhöjden i Nordamerika. Själva skidanläggningen, i sin nuvarande form, har inte mer än 10 säsonger på nacken och är fortfarande under utveckling. Det samma kan sägas om Revelstoke som skidort, det finns en del resuranger och barer och några sportbutiker, men det märks forfarande att det är en gammal industristad och det känns som skoteråkarna är lika många som skidåkarna. Mellan Revelstoke och Golden ligger Rogers Pass, ett fantastiskt område att tura i, men också väldigt lavinutsatt vilket göra att vägen till Calagary (som har den närmaste internationella flygplatsen) ofta stängs när det snöar.

Vi hade en veckas fantastisk skidåkning med mängder av snö när vi var i Revelstoke 2014, trots det valde vi i slutändan Fernie som vårt resmål. Anledningarna var flera; Hypen gör att friåkare från hela världen flockas till Revelstoke och nysnön blir fort uppåkt. Vi ville klara oss utan hyrbil och de kollektiva kommunikationerna till Fernie är bättre än till Revelstoke. Utbudet av långtidsboende till ett rimligt pris var också bättre i Fernie samtidigt som säsongskorten är billigare. Revelstoke har drygt 500 fallhöjdsmeter mer än Fernie men basen ligger också nästan 500 meter lägre vilket gör att skillnaden i höjdmeter med bra åkning, särskilt tidigt på säsongen, inte blir så stor. Vi kände också att vi hade mer att utforska i Fernie då vi tillbringat kortare tid där men verkligen gillade det vi sett. Så Fernie blev det.

Skidåkningen i Fernie består av de 5 bowls som utgör Fernie Alpine Resort. De första liftarna och pisterna kom till redan i slutet av 60-talet men det var i samband med att Resorts of Canadian Rockies (RCR) tog över i slutet av 90-talet som skidområdet fick sin nuvarande form. Den gradvisa expansionen har skapat flera distinkta zoner på berget, något som är både till för- och nackdel för oss skidåkare. Nackdelen är att det är lite besvärligt att ta sig från ett område till ett annat då vissa liftar är gamla och långsamma. Fördelen är att de olika områdena öppnas gradvis efter ett stort snöfall vilket gör att lössnön bevaras längre. Under lågsäsong kan du hitta orörda områden flera dagar efter det senaste snöfallet i de zoner som öppnas upp senare.img_3847-1

Ett av många härliga brantåk på Fernie Alpine Resort, Knots Chutes

Den officiella siffran över namngivna åk är 142, men det ska nog ses mest som en fingervisning då skidsystemet mest liknar ett stort backcountryområde med liftar och några pistade nedfarter för att underlätta transporter. Man åker helt enkelt där det ser bra ut, och snön är orörd, särskilt efter ett snöfall. Det finns riktigt radikal terräng med smala rännor och rejäla branter och mycket av den bästa åkningen finns i den lagom glesa skogen. Alla åk är långt ifrån uppenbara och vissa nås efter långa traveser längs kammarna mellan bowlerna. Detta hjälper också till att bevara lössnön och vi upptäckte flera av våra favoritåk en bra bit in på vår vistelse. Den sparsamma pistningen gör att det bildas en hel del naturliga puckelpister när det inte snöat på ett tag. Allt detta gör att Fernie lämpar sig bäst för den mer erfarne skidåkaren som helst åker utanför pisterna. Det finns lättare åkning på de lägre delarna av berget men den är ganska begränsad.

Framförallt är det dock snömängden som lockar när man reser till Kanada. Med sitt mikroklimat och läge på östra sidan av Klippiga Bergen får Fernie i genomsnitt 9 meter snö per säsong (nordamerikanerna räknar gärna det samanlangda snöfallet snarare än snödjupet). Vi lyckades pricka in ett El Niño år som innebär mildare temperaturer och mindre nederbörd i norra USA och Kanada men trots det fick vi ändå en bas på ca 2m och flera dagar med nysnö. Med svenska mått riktigt bra förhållanden med andra ord. Dessutom så gav Fernies sydliga läge långa dagar och en bra möjlighet att tjuvstarta goggelsbrännan redan i januari.

Själva byn Fernie verkar vid en först anblick inte ha så mycket att erbjuda men när man väl börjar kolla runt så finns det ett riktigt bra utbud av affärer, resturanger och aktiviteter. De två bästa sportbutikerna är Guides Hut som har ett noga utvalt sortiment med premiummärken och Gear Hub som har det mesta och gärna delar med sig av sin lokalkunskap. Vi hyrde Fatbikes på Gear Hub för att utforska Fernies omfattande nätverk av preparerad vinterstigar på våra vilodagar och fick massor av värdefulla tips och råd på vägen.

Det finns flera bra resturanger i byn och de flesta serverar en klassisk nordamerikansk meny. Två ställen som sticker ut är Nevados med sina sydamerikanska tapas och Yamagoya som har riktigt vass sushi.

img_3796
Fatbiking i Montaneområdet med utsikt över Mount Fernie

Bästa kaffet hittar du på Freshies och Big Bang Bagels serverar goda mackor både i byn och uppe på skidanläggningen. Vill du motionera hjärnan så kan Triviakvällarna på Fernie hotell rekommenderas och den lokal biografen Vouge Theatre är riktigt mysig. Inget besök till Kanada är komplett utan en hockeymatch. Det lokala laget, Fernie Ghostriders, spelar i Kootenay International Junior Hockey League. Derbyna mot Kimberly Dynamiters är fullsatta och du kan ta en öl från Fernie Brewing Company på läktaren. Man får verkligen känslan att Fernie är by med stark samhällskänsla där folk lever och bor med friluftslivet i centrum. Invånarna i Kanada är generellt väldigt öppna och trevlig men i Fernie verkar dom ännu mer så än genomsnittet.

Som ni säkert förstått vid det här laget så gillar vi verkligen Fernie, både som skidsystem och by och rekommenderar definitivt ett besök om ni har möjlighet. Kombinationen av mycket snö, bra terräng och en genuin by gör Fernie till ett perfekt alternativ för en längre vistelse och hamnar högt upp på listan av ställen vi skulle kunna tänka oss att bo på. Har du också varit i Fernie, eller har du några frågor? Skriv gärna något i kommentarsfältet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s