Recension; DPS Phantom permanent glidbehandling för skidbelag

Att aldrig behöva valla sina skidor igen samtidigt som man är snäll mot miljön låter väldigt lockande. Därför hoppade jag på möjligheten att testa DPS Phantom redan när det lanserades på Kickstarter. Här är mina reflektioner efter en säsongs användning av ett par Phantompreparerade skidor.

DPS Phantom permanent glidbehandling för skidbelag, bästa uppfinningen sedan paralellsvängen eller för bra för att vara sant?

Precis som alla andra vallatillverkare så är DPS ganska fåordiga om det exakta innehållet i Phantombehandlingen. Enligt markandsföringen består det av en polymer som tränger in i och härdar belagen på djupet. På så sätt räcker behandligen hela skidans livstid (beräknad till 10 år) även om du väljer att stenslipa den efteråt. Det som vann över mig var dock främst att den inte innehåller det flour som är en standardkomponent i de flesta glidvallor och riskerar att hamna i våra vattentäckter då det inte bryts ner i naturen. Flourångorna som uppstår när du vallar är förmodligen inte heller hälsosamma att andas in.

Själva appliceringen av Phantombehandlingen är inte särskilt komplicerad och kräver inga speciella verktyg. Dock krävs det att de två lagren med behandlig härdar i direkt solljus i minst 3 timmar var, vilket skapar vissa problem för oss som bor på nordliga breddgrader. DPS erbjuder särskilda UV-stationer för härdningen hos utvalda handlare men mig veterligen finns inte denna service i Sverige. Jag behandlade ett par nya skidor och drog bara ur dem med en kopparborste innan jag strök på behandlingen. För skidor som har varit vallade tidigare rekommenderar DPS att man helst bör stenslipa dem innan behandling, eller åtminstone rengöra dem med vallaväck och borstning.

Behandling med DPS Phantom pågår, den medföljande korken på borsten var lite klen så jag valde att köpa en ny separat kork för jobbet

Hur är det med glidet då? Det är naturligtvis subjektivt då jag inte jämfört med ett par likadana traditionellt vallade skidor i exakt samma förhållanden. Mitt intryck är att de glider minst lika bra om inte bättre än traditionellt vallade skidor. I sugande vårsnö hade jag inga som helst problem att hålla upp farten på mina Völkl VTA 88. Ytan blir inte lika glansig och ”fet” som ett par nyvallade skidor, men med tanke på att jag inte brukar orka valla mer än max 2 gånger per säsong så är nog den tillfälliga fördelen marginell. Om man sedan lägger till att det räcker att behandla skidor en gång och fördelarna för miljön så tycker jag att DPS Phantom är värd sitt pris. Naturligtvis förutsatt att glidet håller i sig, något som endast tiden kan visa.

Läs mer om Phantom på DPS hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s