Recension; Ruffwear Roamer koppel

Vi siktar förstås på att ha så bra vardagslydnad på vår hund att han kan gå okopplad i de flest situationer när vi är ute på tur. Men ibland måste man förstås koppla upp sin hund och när man rör sig i naturen så är det oftast en fördel om man fortfarande kan ha händerna fri samtidigt. Därför har vi länge varit fans av Ruffwears Roamer koppel som både kan användas som ett helt vanligt koppel men även enkelt kan spännas runt midjan eller fästas i midjebältet på ryggsäcken och lämna händerna fria att hantera stavar och andra prylar.

40352_RoamerLeash_PurpleDusk_WaistWorn_Zoom

Andra smarta funktioner är att det är elastiskt, vilket dämpar ryck när man springer och åker skidor, och en ögla närmast karbinhaken som gör det enkelt att hålla kontroll på hunden i trånga situationer. En välkommen uppgradering på den senaste versionen är att haken som håller ihop midjeloopen är av metall istället för det enkla klickspänne i plast som satt på tidigare versioner. På äldre Roamer koppel vi har haft så har vi själva bytt ut plastspännet mot en metallring och karbin då det hade en tendens att gå sönder vi ryck, men då satt det också en 60 kilos Bullmastiff i andra ända av kopplet. Den ny metallhaken borde vara mer hållbara men gör det också lite krångligare att ta av och på kopplet. I de flest fall så brukar vi spänna fast kopplet på oss själva när vi sticker ut och sedan hänga det över axeln när det inte används.

IMG_1484

Haken för att fästa kopplet i hundens halsband har också fått en uppgradering jämfört med den enklare modellen av nyckelringstyp som satt på äldre versioner. Den nya haken öppnas genom att trycka ihop den och funkar därför bra att hantera även med tjockare handskar på.

Som vanligt med Ruffwear så är finishen och designen väldigt bra och kopplet finns i ett flertal olika färger. Som sagt så har vi haft problem med hållbarheten på tidigare versioner men de verkar vara åtgärdade nu. Med tanke på priset som man betalar för Ruffwears produkter så förväntar man sig också bra hållbarhet. Vi ser därför fram emot att använda kopplet under många turer framöver och kommer att uppdatera detta test eftersom. Just nu är vår hund för ung för att dra, men om något år så hoppas vi kunna använda Roamer kopplet som en del av dragsystemet men då med en rejäl sele på både hunden och husse/matte. IMG_1487

2017-12-07: Efter ett års användning har elasticiteten i kopplet nästan försvunnit vilket även då medfört att kopplet har blivit mycket längre att hantera. I övrigt har spännena fungerat bra och sömmarna har hållit.

 

Ruffwear Romer koppel;

+Elastiskt, funkar både som vanligt koppel och kan knäppas runt midjan, metallspännen, snygg design

-Priset, hållbarheten är ett frågetecken, elasticiteten försvinner efter ett tags användande

Andra alternativ att kolla på; Hurtta och Baggens har flera modeller av elastiska joggingkoppel, vi har dock inte testat något av dem.

Ruffwear Roamer Leash

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s