Recension; De optimala skidstrumporna?

Ett par bra pjäxor med rätt passform är förstås den viktigaste faktorn för att dina fötter ska må bra när du åker skidor, men vilka strumpor du har spelar också stor roll för komforten och därmed också hur mycket du njuter av skidåkningen.

Vilka egenskaper ska de optimala skidstrumporna ha då? Här är mina tankar;

  • De ska vara tunna! En bra pjäxa ska sitta tight för att man inte ska trötta ut fötterna och för att få bra kontakt med skidorna, då får man inte plats med tjocka strumpor.  Jag har gjort misstaget att tänka att tjocka strumpor skulle hålla fötterna varmare, men istället slutar det ofta med att blodcirkulationen stryps med kallare fötter som resultat.
  • De ska vara långa, men inte för långa! Jag kör alltid med 3/4 långa underställsbyxor för att undvika obehagliga skarvar som trycker på smalbenen och då måste strumporna vara tillräckligt långa så att det inte blir en glipa, men inte så långa att de går upp i knävecket.
  • De ska vara gjorda i ull! För att ull värmer även när det är fuktigt och mina pjäxor luktar nog illa även utan syntetstanken.
  • De ska vara formsydda, och gärna ha kompression! En bra skidstrumpa måste precis som pjäxorna sitta tight och vara formanpassade över vristen för att undvika veck. Förstärkningar på hälen och tårna hjälper mot hållbarheten. Sen får de gärna ha lätt kompression för vaderna för att motverka trötthet. Som 40-årig skidåkare behöver man allt stöd man kan få.

Icebreakers Ski+ Compression Ultra Lite Over The Calf strumpor  uppfyller de flesta av de kriterierna jag har listat här. De är visserligen inte 100% ull, men blandingen med lycra och nylon krävs för att få till kompressionen och borde också göra dem mer hållbara i längden. Så här långt verkar också hållbarheten vara bra. Jag köpte mitt första par i Kanada ifjol, och har köpt 2 par till sedan dess. Det är svårt att se skillnad på de som är ett år gamla och de som är nya för i år, och då har jag även använt dem på tur. De optimala skidstrumporna är dock ganska dyra i inköp så jag rekommenderar att hålla utkik efter nedsatta priser. Large funkar fint på min fötter i storlek 45.


Icebreaker Ski+ Compression Ultra Lite Over the Calf

+ Tunna, lagom långa och sitter tight. Hållbara

-Inte 100% Ull, Priset

Andra strumpor jag testat; Smartwool, BootDoctor, Scott

//Anders

Icebreaker Socks

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s