Att anpassa äventyret efter förutsättningarna

Definitionen på ett äventyr är att det är en aktivitet som innebär risker eller osäkert utfall, och som ofta ställer krav på deltagarna. Det som är ett äventyr för mig behöver alltså inte vara det för dig beroende på vad vi har för referensramar.Ett äventyr kan vara allt ifrån att välja en annan väg till jobbet till att ge sig iväg på en månadslång tur i väglöst land. Det som är gemensamt är att det är vi själva som skapar äventyret.

Förra helgen hade vi planerat ett äventyr för Rossi då han skulle få gå på sin första skidtur till Klöverfjällsstugan i Borgafjäll. En tur på ca 6 km. Vi började på myren högst upp på Fjällvägen och skidade längs skoterspåren. Det hade snöat och blåst dagen innan. Ungefär 20 cm snö hade det kommit och det märktes på direkten då till och med skoterspåren hade blivit mjuka. När vi kom fram till skylten där skoterförbudet börjar fanns det inte längre några spår att följa. Alla gamla skidspår var utsuddade av vinden. Det skulle bli alldeles för jobbigt för Rossi att gå vidare i det här snödjupet och han är numera för stor för att bära i ryggsäcken som vi gjort tidigare.

Vi fick helt enkelt göra en snabb omplanering av hans äventyr. Med siktet inställt på en grandunge där vi kunde få lä skidade Rossi och jag dit och började gräva en snösoffa i solen medans Anders fortsatte uppåt och tog sikte på Klöverfjällets sydsida.

Straxt nedanför trädgränsen ser jag att Anders har stannat för att gräva och undersöka snölagren. Snötäcket var väldigt instabilt med flera glidlager på olika nivåer. Det kanske var lika bra att vi inte tog oss upp på någon topptur idag. Anders fortsatte i säker terräng några höjdmeter till innan han vände om och fick några svängar utför och kom tillbaka till oss.


Även om det blev en betydligt kortare tur än vi tänkt smakade matsäcken väldigt gott i vintersolen. Det blev inte det äventyr som vi tänkt för Rossi men ändå en härlig dag ute på fjället.

En del av äventyret är att anpassa sig efter förhållandena och förutsättningarna för dagen. Genom att inte stirra sig blind på det målet man satt upp kan man få ut det bästa för just den turen utifrån de förutsättningarna som gäller just där och då.

/Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s