Recension; Voilé Vector BC och 3-pin Hardwire

Här i Sverige har vi en tradtion av att använda turskidor som är drygt 2 meter långa, smala och med minimal skärning. Liksom de flesta aspirerande telemarksåkare i början av 90-talet så tog jag mina första trevande svängar på ett par Fischer E99 med låga läderpjäxor. Medan telemarksskidor för utförsåkning har följt samma utveckling som alpinskidor, till den punkt att man nu använder samma skidor oavsett stil, så är turskidorna i stort sett oförändrade. I Nordamerika har dock traditionen inte samma starka grepp och på östkusten där terrängen, liksom i Sverige, är böljande med långa anmarscher använder man ofta kortare och bredare tur/telemarksskidor med enkelspann, vallningsfria belag och rejäl midja som funkar bra för utförsåkning. Eftersom jag gärna tar några telissvängar på lättare sluttningar när jag är ute på tur så har jag fastnat för det här konceptet och har bland annat ett par Fischer S-Bound med Rottefella Riva bindningar i skidförådet. När jag började att fundera på nya telemarksskidor bestämde jag mig därför att gå ”all-in” och satsa på att ett par Voilé Vector BC med 3-pin Hardwire bindningar för att både använda på tur och i liftsytemet. Här är mina intryck efter ett par säsongers användning.

Grafiken på årets model är uppdaterad men konstruktionen är oförändrad

 


Skidorna är i princip identiska med Voilés populära topptursskida Vector men med skillnaden att man lagt till ett fiskfjällsmönster i belaget som gör att man kan diagonala med fäste som på vanliga vallningsfria turskidor. Måtten är 121/96/110 och eftersom jag är 190cm och väger närmare 90kg så valde jag den längsta längden som är 180cm. Skidan väger 1560g och liksom de flesta av Voilés skidor är flexet relativt mjukt. På tur funkar det vallningsfria belaget utmärkt och man kan gå i förvånansvärt branta motlut utan att tappa fäste, ska man gå på ren topptur så rekomenderar jag dock att ha ett par stighudar i ryggsäcken. Även om skidan väger lite mer än en renodlad turåkningsskida och saknar ett högt dubbelspann så är det inget som har någon större påverkan. Jag upplever inte att de är tyngre eller har sämre glid än andra vallningsfria turskidor jag provat, så länge betoningen ligger på att på tur.

I utförskörningarna däremot kommer Voilé Vector BC verkligen till sin rätt. Bredden, skärningen och raisen i toppen gör att de flyter fint och är lättsvängda i de flesta förhållande och eftesom man inte behöver trixa med stighudar går man gärna upp igen om man hittar en fin sluttning. I pisten kommer skidans begränsingar fram mer. Den är lite för mjuk för hårdare förhållanden, även om jag åker med plastpjäxor, Crispi CXP, både på tur och i backen. För mig är inte detta ett stort problem då jag väljer att åka alpint om det är hårda förhållanden i liftsystemet. Fiskfjällsmönstret gör att glidet blir påtagligt sämre jämfört med en pistskida, lite flytande snabbvalla på fiskfjällen hjälper en del men elimnierar inte problemet.

DSC_8081_2

Bindningen är i grund och botten en klassikt 75mm ”råttfälla” men med en kabel och expander fjädrar för ökad stabilitet och kontroll i utförkörningarna. När man går uppför eller på platten fäster man kabeln bakom hälplattan, det är därför viktigt att montera den på rätt avstånd, och kan sedan gå utan extra motstånd från denna. Utför ger kablen mycket god stabilitet. Genom att man sitter helt fast i tådelen kan man inte vrida ur pjäxan ur bindningen, på gott och ont. På längre turer ger kombinationen av tådelen och kabel en extra trygghet jämfört med bindningar som endast har kabel, skulle den gå av kan man alltid ta sig hem genom att endast använda tådelen. Bindningen funkar bra både på tur och i pisten.

Man kan säga att Voilé Vector BC är både en nisch skida och en allroundskida beroende på vilket perspektiv man ser den i. Den är perfekt för att ta sig fram i varierande terräng om man samtidigt vill ha möjligheten att ta några sköna svängar utför. Det finns både bättre turåkningsskidor för platt terräng och bättre pistskidor men Voilé Vector BC funkar helt OK i båda samanhangen vilket är dess styrka. I kombination med 3-pin Hardwire bindningen och par mellanhöga plastpjäxor får man en väldigt allsidig kombination och mycket kul åkning.

DSC_8107

Voilé Vector BC

+Allround, bra fäste, lättåkta, bra utför

-Inte bäst på något, glidet, hårda förhållanden i pist

Voilé 3-pin Hardwire

+Bra både uppför och utför, extra säkerhet med både kabel och tåfäste

-Man sitter fast i alla lägen, på gott och ont

Andra Tur/Telemarksskidor jag testat; Fischer S-bound, Fischer E99, Rossignol Sommet, Rossignol Bandit XX, Morroto TelemarkRace, Elan Stinger

Andra Telemarksbindnigar jag testat; Rottefella SuperTelemark, Rottefella Riva3, Rottefella Cobra R8

//Anders

Voilé Vector BC

Voilé 3-pin Hardwire

2 reaktioner till “Recension; Voilé Vector BC och 3-pin Hardwire

  1. Låter som en härlig skogsturingskida där man tar många men ganska korta åk! Slipper momentet på och av med stighudar om man hittar inte allt för branta vägar upp!

    Gillad av 1 person

    1. Helt rätt Magnus, en utmärkt skida för att upptäcka nya områden och när det är lite längre anmarsch.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s