Förbered hunden för friluftslivet, del 1

Jag vill kunna ta med våran hund på alla de turer och utflykter som jag gör. För att det ska bli en bra upplevelse, både för honom och mig, är det bra att vänja honom så tidigt som möjligt vid de upplevelser som han kommer att utsättas för .

Man ska vara noga med att inte överanstränga en liten valp men man kan ändå ta med den på kortare turer. På vintern kan man dra den i pulka och övriga året går det att bära den lilla valpen i ryggsäcken. Var noga med att se till att den har något att sitta på i ryggsäcken så att den inte hamnar för långt ner och måste sitta och sträcka på sig för att få huvudet utanför. Det är bra att vara två stycken så att en kan hålla koll på att hunden inte helt plötsligt får för sig att hoppa ut.

Det är också bra att vänja hunden vid att vara i tältet, gå under låga tak, i trånga utrymmen och att på många olika underlag. Vi slog upp tältet på gräsmattan första gången och passade på att äta lunch i tältet och fick då även möjlighet att vänja Rossi vid att äta i olika miljöer.

När det sedan var dags för hans första tältnatt tvekade han inte alls innan han gick i tältet. Däremot fick jag jobba lite innan jag fick honom att ligga på liggunderlaget, i sovsäcken. Ruffwear har speciella sovsäckar för hundar som man kan förstärka med liggunderlag. Recension på sovsäcken kommer när vi hunnit testa det någon mera gång.

IMG_0094

När man går på spänger och mindre broar kan man lära hunden att ”följa efter” eller ”gå före”. Det är komandon som kan vara bra att ha när man ska passera genom trånga passager eller över höga smala broar.

Vi har även jobbat mycket på att vänja honom att vara kring skidor och stavar utan att leka med dem. Om man vill kunna ha med hunden på toppturer är det också bra att lära den att den inte får skära av linjen framför skidorna och riskera att bli skuren av skidans stålkanter. Även här kan det vara bra att vara två stycken då en kan stanna kvar med hunden medan en åker ner en liten bit innan hunden får följa efter.

När jag har med hunden i den här typen av miljöer har jag tre kommandon som jag vill ska sitta till 100 %. Det är ”Kom”, ”Stanna” och ”Stopp”, där ”Stanna” betyder att han ska stanna kvar på den platsen tills jag säger att han får röra på sig och ”Stopp” betyder att han från rörelse ska stanna blixtsnabbt. Just ”Stopp” är väldigt bra att öva in om man rör sig i brant terräng med stup och skrevor.

Till sommaren kommer vi att lära honom hur man beter sig runt SUP-brädan och cykeln.

Kommentera gärna med vilka miljöer ni vill att era hundar ska känna sig trygga i och hur ni tränar dem för det.

//Susanne

Ruffwear Sleeping Bag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s