Reseberättelse från Lofoten

Tisdagen den 17 maj hoppade jag på tåget till Narvik för att sedan fortsätta med buss till Kabelvåg på Lofoten. Resan tog hela dagen och jag njöt av den fantastiska utsikten över det svenska fjällandskapet och den dramatiska norska kusten.

Fotovandringen med Claes Grundsten skulle börja på eftermiddagen den 18e vilket innebar att jag hade hela kvällen och förmiddagen för mig själv. Jag tog med kameran och började utforska området där vi skulle bo de första två nätterna.

Kabelvåg är en pittoreskt liten fiskeby inte långt från Lofotens huvudort Svolvaer. Här kan jag gott tänka mig att stanna några dagar.

När de andra dök upp lastade vi in kameraväskorna i bilen och åkte till Vågakallen, ca 10 min med bil från Kabelvåg. Vågakallen är ett 943 meter högt berg som reser sig ut havet och är dessutom ett bra område för klättring. Vädret var perfekt för fotografering med växlingar mellan snö och hagel och däremellan några solstrålar som lyste upp landskapet.

DSC_8362
1. En snöby drar in över heden och sjön nedanför Vågakallen.
DSC_8463
2. På väg tillbaka till bilen tittade solen fram tillfälligt.

Dag två åkte vi med bil längs östra sidan av Raftsundet. Målet med dagen var att ta oss upp på en höjd mitt emot Trollfjorden för att få en bra vy in mot det dramatiska landskapet. Även idag var det växlande väder och medan vi väntade in lite stabilare väder för vandringen fortsatte vi längs Raftsundet ända ut till vägs ände vid Digermulen. Längs vägen stannade vi till och fotade så snart vi hittade några bra ställen.

DSC_8464
3. Precis söder om inloppet till Trollfjorden drog dimman och molnslöjorna över Trolltindsmassivet.
DSC_8477
4. Mellan snöbyarna lugnade vinden ned sig och vattnet la sig spegelblankt.
DSC_8481
5. Trolltindsmassivet speglar sig i Raftsundets stilla vatten.
DSC_8583
6. Längst ut på Digermulen titta solen fram och lyste upp de fyra måsarna som satt på klippan.

När vi vände tillbaka hade vädret stabiliserat sig och vi kunde göra vandringen upp på höjden. Vandringen var kort men relativt brant uppför en gräsbeklädd kulle. Kontrasterna mot de bitvis snöklädda bergen är fantastisk och när vi kom upp hade vi bra utsikt mot Trollfjordens inlopp.

DSC_8633
7. Grässläntens branta sluttning ger en bra kontrast mot det snötäckta berget i bakgrunden.
DSC_8510
8. Trollfjorden fortsätter in mellan de branta höga bergen.

På kvällarna tittade vi på varandras bilder och diskuterade kompositioner, bildkonst, redigering, färger och allt annat som hör landskapsfotografi till.Den här kvällen klarnade även vädret upp och det höll i sig hela nästa dag vilket gjorde att vi fick en fin vandring över passet till stranden Kvalvika som ligger nedanför Rytens branta klippa.

DSC_8673
9. Stigen till Kvalvika går i passet mellan bergen.
DSC_8679
10. Snart uppe på passet där vi kunde njuta av utsikten över havet.
DSC_8707
11. På väg ner mot stranden med utsikt mot berget Kjerringa.
DSC_8713
12. Kvalvika kan möjligtvis vara den perfekta tältplatsen.
DSC_8728
13. Gräsytorna hålls kortklippta av fåren som strövar fritt i området.

Efter en heldag med foto vid stranden fortsatte vi i bilen till fiskehamnen Reine där vi skulle bo de kommande två nätterna.

DSC_8873.jpg
14. Utsikt över Reines inre delar.

Nu har vi kommit fram till näst sista dagen och regnet var tillbaka igen. Vid frukosten fick vi höra att det skett ett stenras över E10 vilket gjorde att vi var fast på Lofotens yttre öar.  Det regniga vädret, med begränsad sikt, gjorde också att vi beslutade oss för att inte åka på den planerade båtturen. Istället passade vi på att åka längst ut på Lofoten för att fota en tretåig måskoloni.

DSC_8851
15. Tretåig måskoloni vid Å.

Tillbaka i Reine igen tittade solen åter fram och jag gick en kvällspromenad i byn innan det var dags att sova.

DSC_8886
16. Överallt i de små fiskesamhälle hängde torsken på tork.
DSC_8887
17. Torskhuvuden på tork.

Sista dagen på fotovandringen och de andra skulle åka hem vid två-tiden. Vägen förbi stenraset öppnade tillfälligt och de lotsade förbi en bil i taget. Min plan var egentligen att stanna i Reine en dag till och ta bussen därifrån tidigt på måndagsmorgonen men då vägen åter skulle stänga om det kom regn vågade jag inte chansa på att ta mig förbi där senare. Jag följde med de andra förbi stenraset och ut till byn Henningsvaer. Det var tio år sedan jag var där senast men det hade inte förändrats över huvud taget. Det fina vädret i denna fantastiska lilla by gjorde att jag bestämde mig för att stanna där över natten.

Jag vinkade av de andra deltagarna som jag lärt känna och checkade in på hotellet. När kvällsljuset började komma tog jag kameran med mig och gick runt i byn och ut på klipporna. När jag fotade den kvällen försökte jag tänka på alla de saker som jag lärt mig av Claes och de andra deltagarna. Kolla på och läsa av landskapet, hitta färgerna och förgrunderna som ger djupet i bilden. Tycker själv att jag lyckades ganska bra :).

DSC_8914
18. Fiskebåtarna står på rad i Henningsvaer.
DSC_8920
19. Hittade fina linjer och färger i bergets konturer.
DSC_8929
20. Lofotens dramatiska landskap.
DSC_8940
21. Molnen drog in men släppte bitvis igenom ljusstrålarna vilket speglade sig i vattnet.

 

/Susanne

P.S. Kommentera gärna bilderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s