Roadtrip längs Vindelälven

Då nationaldagen bjöd på en välkommen långhelg så bestämmde vi oss för att ta en tur utmed Vindelälven för att besöka några av de guldkornen som finns längs denna otämjda  nationalälv.

Första stoppet blev Vindelforsarnas naturreservat i Vindeln. Degerforsen och Renforsen är alltid mäktigt skådespel och nu var flödena extra höga av smältvattnnet från fjällen. Hängbroar och vandringslingor gör att en kort vandring runt forsarna är tillgänglig för de flesta och ger många fina vyer över vattenmassorna.


Nästa stopp blev Isälvsleden där vi varit många gånger förut för att njuta av den fantastiska stigcycklingen som det spektakulära åslandskapet bjuder på. Jag har inte cyklat alla stigar i Sverige, men en hel del, och enligt mig är Isälvsleden den bästa stigcykling som Sverige har. Kombinationen av de torra stigarna och miljön är svårslagen.


Transportlogistiken kan vara en liten utmaning om man inte har två bilar eller vill cykla leden i båda riktningar. Vi valde därför en strategisk tältplats vid Åmträsket i närheten av den absolut finaste stäckan av leden som går över Sundskammen. Den bjöd på på både sjöutsikt och en vacker solnedgång.


Planen var att ta en SUP tur på sjöarna i närheten dagen efter men de hårda nordliga vindarna och den medföljande låga temperaturen gjorde att vi valde att packa ihop tältet och fortsätta till Mårdseleforsarnas naturreservat istället. Vid Mårdsel delar Vindelälven upp sig i flera grenar med mellanliggande öar och även här kan man relativt lätt ta sig fram via hängbroar över de skummande forsarna. Närheten till vattnet och de kalslipade klipporna ger en känsla av att stå mitt i vattenflödet. I naturreservatet finns gott om grillplatser för den som vill laga sin egen mat, men vi valde att att äta en sen lunch på Mårdeseleforsens Cafe&Resturang med utsikt över forsen.


Det finns förstås massor av andra saker att se och göra längs Vindelälven, och för mig som är uppvuxen längs den av vattenkraften ödelagda Luleälven är det fantastiskt att bara se en fritt flödande Norrlandsälv. På vägen hem längs älvens södra sida passerade vi flera skyltar för Vindelälvens Mountainbikeled, ett äventyr för en annan dag kanske?

Ibland behöver man inte ta sig så långt hemmifrån för att få fina naturupplevelser. Om du bor i Västerbotten så kan jag tipsa om att ladda ner appen Västerbottens naturkarta för fler tips om upplevelser i din närhet, kolla in länken nedan.

//Anders
Vindelforsarna
Isälvsleden
Mårdseleforsarna
Västerbottens Naturkarta

En reaktion till “Roadtrip längs Vindelälven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s