Håll Sverige rent!

 

DSC_1650

Redan 1962 startades kampanjen ”Håll Naturen Ren” på initiativ av Svenska Naturskyddsföreningen. Under de kommande decennierna drevs ytterligare en del kampanjer inom samma område. 1983 bildades således stiftelsen ”Håll Sverige Rent”. Under min uppväxt på 1980-talet minns jag att vi inpräntades med de slagorden, ”Håll Sverige Rent”. Överallt såg man affischer och dekaler där man påmindes om att vi alla måste hjälpas åt att hålla Sveriges natur ren. Jag vet inte om det har skett någon förändring sedan dess men om man ser hur mycket skräp som fortfarande kastas i naturen har jag svårt att tro det.

I den lilla byn där vi bor brukar det varje år anordnas en städdag. Då hjälps vi åt att gå längs vägarna och elljusspåret i byn och samla ihop det som vi kan hitta i dikena eller i skogskanten. Vi är också några som brukar gå längs stigarna i skogen och samla ihop det vi hittar. Varje år blir man lika förvånad över vilka saker folk kastar i naturen. Det är allt ifrån ölburkar och godispapper till plastbackar och engångsgrillar eller till och med underreden till barnvagnar.

Jag har svårt att förstå hur man kan släpa med sig utrustning, förpackningar och dylikt på en utetur för att sedan lämna det på platsen där man varit. Om man kunnat släpa med det ut borde det rimligtvis vara lättare att ta med det tillbaka.Man skulle kunna tro att det är personer som trivs i och vill njuta av naturen som ger sig ut på tur eller som väljer att packa fiskeprylarna för att se om det nappar. Runt populära fiskeplatser kan man dock hitta väldigt mycket rester av besökarna som varit där. Likaså på fjället kan man hitta allt från ölburkar till pet-flaskor och plastkassar. Till och med rester från renstängsel som ligger spritt på fjället för djuren att fastna i.

Värst verkar det dock vara till havs. Jag var nyligen till Lofoten och vandrade till Kvalvika Beach. På stranden stod åtta stycken kubikmeterstora säckar och väntade på att flygas därifrån med helikopter. Säckar som var fyllda med skräp som flutit iland under vintern. I tidningar och på nätet har man ju också sett bilder från obebodda öar där stränderna är fulla av bråte och skräp. Det är helt oacceptabelt att slänga skräpet överbord och tro att det inte påverkar någon.

Nu är det dags för skärpning. Se till att få med er allting tillbaka som ni släpat med er ut på turen. Hjälp till att Hålla Sverige Rent!

PLEASE LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINTS

/Susanne

Håll Sverige Rent

Naturskyddsföreningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s