Roadtrip USA/Kanada

Det var länge sedan vi skrev något inlägg. Tiden har helt enkelt inte räckt till. Nu har jag dock äntligen jobbat igenom en del av alla de bilderna som vi tog på våran roadtrip genom Kalifornien, norrut genom USA och vidare över gränsen till Kanada. Det var en fantastisk resa med många upplevelser och utflykter till fots, med cykel och med bil. Kusten i USA skiljer sig mycket från de delar som jag tidigare varit i. Fler och större städer och mer trafik vilket gör att det tar lite längre tid att ta sig fram. Det är stora kontraster mellan städerna och landsbygden. Häftig natur med både höga berg och dramatisk kust.

Det blev många mil i bilen innan vi lämnade den i Seattle för att ta bussen över gränsen till Kanada. Sista veckan spenderades i området runt Vancouver, Squamish och Whistler.

Här kommer ett urval av alla bilderna. Kommentera gärna.

 

dsc_9571

 

dsc_9585
Vi flög direkt från Arlanda till San Fransisco där vi hyrde cyklar och cyklade över bron, längs kusten och runt Golden Gate Park.

 

dsc_9607
Efter San Fransisco hyrde vi bil och körde till Yosemite National Park. Under våra dagar där bodde vi i tältlägret vid Half Dome Lodge.
dsc_9621
Halvvägs upp till ”Upper Yosemite Falls”. Klippan i mitten av bilden är ”Half Dome”.

dsc_9627

 

dsc_9652
Från ”Tunnel View” har man en helt fantastisk överblick över dalen. Till vänster syns ”El Capitan” och den halvmåneformade klippan till höger är ”Half Dome”
dsc_9657
”El Capitan”!  När man ser de väldiga klippväggarna som omger dalen förstår man att klättrarna trivs här. Jag kan rekommendera filmen ”Valley Uprising”. En dokumentär som berättar om de första turerna uppför ”El Capitan” och ”Half Dome”.

 

dsc_9659
Kusten i Kalifornien är väldigt varierad. Bitvis påminner den om Asien. Den här bilden är tagen i Trinidad straxt söder om Redwood National Park.
dsc_9698
Redwoodträden kan bli över hundra meter höga och är världens högsta trädart. Trädkronorna skyddar marken från solens uttorkande strålar och gör att skogen får ett mikroklimat som liknar regnskogens. I Redwood National Park växer 45 % av alla redwoodträd i världen.

 

dsc_9685

 

dsc_9741
En bit norr om Redwood National Park körde vi längs Klamaths dramatiska kust och Stilla havets breder ut sig så långt ögat når.

 

dsc_9850
Vi hade egentligen inte tänkt besöka Crater Lake National Park men hittade en bra vägrutt som gjorde att vi kunde köra genom parken på vår väg till Mount Rainier. Mycket mäktigare än jag hade kunnat föreställa mig och jag är glad att vi tog den omvägen.
dsc_9863
Under vår drygt två veckor långa resa hade bara tre dagar med regn. Tyvärr var en utav dagarna när vi var i Mount Rainier National Park och vi fick därför inte se hela berget. Däremot var det perfekt fotoväder 🙂

 

 

dsc_9903

 

dsc_9911_1
Längs vår drygt halvdagslånga vandring på mount Rainier såg vi många oskygga murmeldjur.

 

dsc_9913

 

När vi kommit över gränsen till Kanada åkte vi raka vägen till Squamish. Ett friluftsparadis för den som tycker om klättring, havssporter, vandring eller cykling. Det var just cykling som vi ägnade oss åt. I Squamish finns inga liftar utan man får cykla uppför branta grusvägar och stigar för att sedan susa nedför maskinbyggda downhillleder. Helt underbart men det var skönt att vila benen lite när vi kunde åka lift i Whistler. Då vi fokuserade på cyklingen hann jag inte fota lika mycket, men några vattenfall blev det längs vägen.

dsc_9924
Shannon Falls
dsc_9933
Brandywine Falls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s