Hur får man med sig kamerautrustningen på turen?

När man ska ge sig ut på tur, vare sig det gäller vandring eller skidor, långtur eller dagstur, är det inte alltid lätt att få med sig den kamerautrustning som man önskar. När jag ska ut börjar jag ofta med att lägga fram det viktigaste som måste få plats, såsom förstärkningsplagg, mat, förstaförband och dylikt. Sen brukar jag alltid ha en ambition att få med mig så mycket kamerautrustning som möjligt. Det brukar dock alltid sluta med att jag får banta ner den när jag märker att den inte ryms i väskan eller att packningen blir för tung för den turen jag tänkt.

De specifika kameraväskorna som finns på marknaden är ofta inte anpassade för den övriga utrustningen som man måste få med sig. Det finns jättebra kameraväskor där man får med sig mycket utrustning och de är perfekta om man åker mellan fotoplatserna med bil och kan ha den övriga utrustningen i bilen eller om man bara ska ut på en kort tur.

img_1829

Det finns en del att förbättra på kameraväskfronten men innan det händer ger jag några tips för hur jag brukar packa kamerautrustningen:

  • Då jag går på topptur, både på sommaren och på vintern, brukar jag enbart ta med mig ett normalzoomobjektiv tillsammans med kamerahuset. För att skydda utrustningen från spaden, sonden eller andra hårda föremål brukar jag lägga kameran i en tjockare extramössa. Jag vill ändå ha den lättåtkomlig och brukar lägga den överst i väskan.
  • När jag går på dagsturer med fokus enbart på fotograferingen brukar jag ta ut innerväskan ur min kameraväska och stoppa den i en 50-liters ryggsäck. Som de flesta vandringsryggsäckar i den storleken är den utrustad med ett särskilt fack i botten för sovsäcken. På så sätt får jag med mig matsäcken och lite extrakläder, och det ligger skiljt från kamerautrustningen. Jag har även möjlighet att få med stativet utanpå ryggsäcken.
  • Vid längre vandrings eller skidturer vill jag inte pruta för mycket på utrustningen och jag vill samtidigt ha utrustningen lättillgänglig. Då brukar jag använda en vattentät kameraväska som jag fäster framtill på ryggsäckens axelremmar. På så sätt kan jag lätt få fram utrustningen och den är även väderskyddad. I väskan får jag i kamerahuset med normalzoomobjektivet på och ett telezoom (70-200). I ryggsäcken har jag möjlighet att få med ytterligare objektiv eller blixt. Även här kan jag få med stativet men oftast brukar jag skippa det då utrustningen blir tillräckligt tung ändå. Om jag behöver ett stativ får jag leta efter ett naturligt sådant i form av en sten eller liknande.
  • Den vattentäta väskan använder jag även när jag paddlar kajak eller sup. Då fäster jag väskan ovanpå kajaken eller sup-brädan.

 

Jag antar att ni sitter inne med bra tips på hur ni brukar packa. Dela gärna med er genom att kommentera inlägget.

 

//Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s