Recension; Offpistskidor

Helgen vecka 49 bjöd Skistar in till skidtestarhelg i Åre. Inför testhelgen hade jag satt ihop en lista med totalt 11 st skidor som jag ville prova. Under testet tillkom det någon skida samt att tre utav skidorna som jag hade planerat att testa inte fanns representerade på plats.

Jag kör idag på ett par Rossignol Star7 som jag inte är helt nöjd med. De fungerar jättebra i skogen och på dagar när det är hårt i offpisten men när det blir lite mjukare och framförallt när det är djupare puder är det för dålig bärförmåga samt att de är lite för hårda för min smak och flyter inte på över ojämnheter. Dock bör nämnas att de är aningens korta för mig, de är 170 cm, jag är 178 cm och behöver en skida som är mellan 177-183 cm. Jag surfar hellre nedför berget än kör maximal hastighet och vill därför ha en skida som inte kräver mycket fart för att gå stabilt. De ska flyta på bra och vara lättåkta och lekfulla.

Förhållandena i Åre var ganska typiska för försäsongen och inte helt optimala för att testa offpistskidor. På fredagen när testerna började regnade det vilket gjorde underlaget ganska mjukt men under natten till lördagen frös det på och lördagens backar var stenhårda och isiga.

Alla skidorna testades ett åk i Gästrappet och ett i Lundsrappet. Eftersom det lätt blir att man jämför med skidan som man testade precis innan har jag recenserat dem i den nummerordningen som jag testade skidorna.

Efter att alla skidorna var testade en gång hade jag tre favoriter som jag testade ytterligare en gång på söndagen. Recensionen från andra testdagen kan du läsa under de tre modellerna, det gäller: Blizzard Cochise, 4FRNT Hoji W och Black Crows Atris Birdie.

Testets favorit är 4FRNT Hoji W vilket kommer bli min nya offpist-skida.

 

1. Blizzard Cochise:

15-16-blizzard-cochise-stock1

Testskida: 178 cm

Mått: 136/108/122

Kommentar: Skidorna är bra och stabila i fart och även förvånansvärt kvicka i kortsväng. De har bra kantfäste i det lite mjukare underlaget på fredagen och är lätta att få på kant. De är inte sladdriga utan flyter på bra över ojämnheter. Det är lätt att hålla en bra position på skidorna vilket gör dem lättåkta.

Efter det andra testet på söndagen kändes dessa lite tyngre och hårdare än Hoji och Atris. De kräver lite mera tryck och fart och är inte lika följsamma.

+ Lätt att hålla bra position på skidorna

+ Stabila i högre farter

– Lite hård vilket gör den lite studsig i den uppåkta, hårda pisten.

Blizzard Cochise

 

2. Nordica Patron:

nordica-patron1

Testskida: 185 cm.

Mått: 143/113/132

Kommentar: En ganska orolig skida som kräver mycket tryck framåt för att gå stadigt. Skidan kräver en aggressiv åkstil. Det krävs även ganska mycket för att få dem på kant och det är dåligt kantgrepp även på det mjukare underlaget på fredagen.

+ Inget

– Orolig skida som kräver ordentligt tryck fram på skidorna för att gå någorlunda rent.

– Dåligt kantgrepp även i det mjuka föret på fredagen.

Nordica Patron

 

3. Nordica La Nina:

nordica-la-nina-skis-2016-womens1

Testskida: 177 cm.

Mått: 143/113/132

Kommentar: Även den här modellen kräver att man har en väldigt tydlig viktfördelning fram på skidan för att den ska gå någorlunda stabilt. La Nina är något lättare än Patron vilket även gör att den är lite lättare att få på kant.

+ Grafiken

– Orolig skida som kräver ordentligt tryck fram på skidan för att gå någorlunda rent.

Nordica La Nina

 

4. Völkl 100eight:

116374_100eight-500x5001

Testskida: 181 cm.

Mått: 141/108/124

Kommentar: En skida som jag sett fram väldigt mycket emot att testa och som jag hade höga förväntningar på. De är stabila även när förhållandena börjar bli lite uppåkta och slagiga. De är vridstyva och går stabilt framåt man måste dock jobba på positionen för att komma ur svängen annars finns en tendens att de fastnar med bakändarna i svängen.

+ Stabil vid uppåkt och lite slagigt underlag.

– Bakändarna har en tendens att fasta lite i svängen om man är det minsta fel i position.

Völkl 100eight

 

5. Head Monster 108:

head-monster108-ski-20161

Testskida: 177 cm

Mått: 142/108/127

Kommentar: Skidan går stabilare ju högre fart man har. Tar sig lätt och smidigt över ojämnheter utan att bli stökiga och studsiga. Lite dåligt kantgrepp på isigt underlag. Skidan saknar lite lekfullhet för att hamna bland topp tre.

+ Fartstabil

+ Tar sig lätt och smidigt över ojämnheter utan att bli stökig och studsig

– Dåligt kantgrepp på isigt underlag

Head Monster 108

 

6. Salomon QST 106:

qst106_1

Testskida: 176 cm

Mått: 140/106/126

Kommentar: Flyter på bra och stadigt över de lösa pucklarna. Kräver ordentligt tryck fram för att inte bli sladdriga, framförallt í högre farter. Hyfsat lätta att få på kant och förvånansvärt bra grepp på isigt underlag.

+ Bra kantgrepp på isigt underlag

– Kräver ordentligt tryck fram för att inte bli fladdriga.

Salomon QST 106

 

7. CMD The It Stiff:

the_it_1000_2_0_px-1-600x6001

Testskida: 178 cm

Mått: 135/106128

Kommentar: Väldigt orolig och obalanserad skida som kräver att bindningarna bakmonteras ganska mycket för att man ska kunna få med sig bakändarna ur svängarna. Fungerade inte alls på det här underlaget men kan säker vara roligare i ordentligt puder.

+ Inget

– Skidan kräver en kraftigt bakmonterad bindning för att man överhuvud taget ska få med sig bakändarna ur svängen.

CMD The It Stiff

 

8. Rossignol Soul 7 HD:

2017-rossignol-soul-7-hd-ski-w-binding-pos-16rossoul71

Testskida: 178 cm

Mått: 136/106/126

Kommentar: Påminner väldigt mycket om Star7 men flyter på lite bättre. Skidan är vridstyv men den mjuka tip-rockern gör att de blir lite fladdriga i spetsarna.

+ Stabil åkposition

– Fladdriga framändar

Rossignol Soul 7 HD

 

9. 4FRNT Hoji W:

4frnt1617_hojiw_freeskierseditorspick1

Testskida: 179 cm

Mått: 129/112/120

Kommentar: En riktigt lekfull och skön skida även på det isiga underlaget. Skidan flyter på bra över det uppåkta underlaget och åkpositionen är stabil. Trots bredden på skidan är den lätt att få på kant och den fäster bra på det isiga underlaget. Skidan är vridstyv men ändå mjuk, utan att bli fladdrig.

Dag två: Skidan fanns inte med på listan från början men jag är riktigt glad att jag testade den. Den bjuder på kul och lekfull skidåkning och jag ser fram emot att få leka mig utför berget i offpisten.

+ Lekfull skida som flyter på bra över ojämnt underlag.

+ Stabil åkposition

– Inget

4FRNT Hoji W

 

10. Black Crows Atris Birdie:

black-crows-atris-birdie-skis-women-s-2017-1691

Testskida: 178 cm

Mått: 137/107/127

Kommentar: Riktigt bra och kul skida som lever upp till högt ställda förväntningar. Går troligtvis bättre i mjukare förhållanden då de var lite svåra att få fast på isen. ´Lätt att hitta en bra position.

Dag två: Fortfarande väldigt bra. Lite mjuka i spetsarna men utan att bli fladdriga vilket troligtvis gör att de flyter upp bra i offpisten.

+ Stabil skida som flyter på bra och som inte är så känslig för positionen på skidorna.

+ Lättåkt.

– Lite dåligt kantgrepp på isigt underlag

Black Crows Atris Birdie

 

//Susanne

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s