Gott Nytt Klimatsmart År!

Gott Nytt År!

Nu går vi in i 2017 och jag hoppas att det kommer bli ett år fyllt av roliga aktiviteter. Jag hoppas även att det blir ett år där vi kommer ett stort steg närmre att verkligen göra något åt klimatfrågan. Det är svårt att blunda för klimatpåverkan när det regnar och är plusgrader i de svenska fjällen i slutet på december. Bland annat hade Åre hela 8 plusgrader vid nyår. Det får mig mer och mer att tänka och fundera över den konsumtion som vi har, eller rättare sagt överkonsumtion. Som en del av detta har jag funderat på om det är rätt att konstsnön ska få ersätta den riktiga snön.

Konstsnötillverkningen är energikrävande och energiförbrukningen har självklart en klimatpåverkan vilket gör konstsnötillverkningen kontraproduktiv. Vid tillverkningen av snö tas även mycket vatten från vattendrag som under vinterhalvåret inte har så mycket vatten. Vad konsekvensen är för de vattendragen vet man i dagsläget inte då det saknas studier på vattenuttagens långvariga konsekvenser.

Jag har förmånen att tillbringa mycket tid i en fjälldal som ofta ligger i toppen av snöligan varje år. Det är också en fjälldal där man valt att inte satsa på konstsnö men där man ändå kan hålla skidsystemet öppet från början av december till första maj, i stort sett varje år. Nu är inte alla skidorter lika lyckligt lottade utan de flesta skidanläggningar är beroende av att tillverka konstsnö för att kunna hålla en hyfsat lång säsong.

När jag inte är i fjällen tillbringar jag tiden vid den västerbottniska kusten, närmare bestämt i Umeå-regionen. Där har de senaste vintrarna kommit senare och senaste och vissa vintrar har det kommit så lite snö att man inte kunnat dra upp några längdskidspår utan konstsnön. Enligt min mening finns det ingenting som slår den riktiga vita varan men jag vill samtidigt gärna åka längdskidor och nyttjar därför konstsnöspåret i Umeå.

Frågan är om vi kan ställa kravet på att kunna åka skidor från november till maj om det kräver att vi måste tillverka snön? För att se det på längre sikt kanske detta är något som vi måste göra avkall på?

Vad som även bör tas i beaktning är de positiva effekter som utelivet ger på folkhälsan och välmåendet. Det ger också ett mervärde i livet för väldigt många människor. Däremot bör vi kanske ställa högre krav på producenterna av de varor som vi köper. Det gäller då även på de som driver konstsnöanläggningar. Där går det att kräva att de använder miljöklassad el, att de ser över användandet av vatten och vilka åtgärder de gör för att motverka påverkan på vattendragen. Flera anläggningar runt om i landet satsar på att spara snö över sommaren, vilket kan vara ett sätt att minska miljöpåverkan.

Jag tänker fortsätta njuta av snön men mitt nyårslöfte får bli att konsumera mindre och handla mera hållbart och ekologiskt. Just nu vräker snön ner utanför fönstret, och jag hoppas att många med mig ser fram emot och laddar för en dag utomhus imorgon, och tar tillvara på de förutsättningarna som finns där just ni är.

Ha det gott!

/Susanne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s