Romsdalen – En blandning av höga berg och djupa fjordar

Jag vill tipsa om ett område dit jag återvänt flera gånger och som jag gärna besöker igen.  Området är väl omskrivet och avbildat då det innefattar ett av Norges mest populära besöksmål, Trollstigen. Det många tyvärr missar när de är i området är att utforska Romsdalen till fots.

Åndalsnes är perfekt utgångspunkt för aktiviteter och utflykter i Romsdalen. Fina skogsturer i småkuperad terräng eller korta men branta turer till storslagna utsiktspunkter. Startpunkter för längre fjällturer är också lätt tillgängliga.

Här följer några av mina favoritturer:

  • Den mest populära turen går direkt från Åndalsnescentrum och tar dig upp på Nesaksla. Här ligger den imponerande stentrappan, Romsdalstrappa, som är byggd av nepalesiska Sherpa. Leden startar vid parkeringsplatsen vid foten av Nebba och följer en väl markerad led upp till Nesaksla. Längs leden ligger utsiktsrampen Rampstreken, som är ett spektakulärt utflyktsmål i sig själv och som ger extra utsiktsmöjlighet över Åndalsnes och Isfjorden. Leden är bitvis brant och blir väldigt lerig vid regn.
  • Den mest storslagna vandringsturen i Romsdalen är Romsdalsegga, mellan Venjesdalen och Åndalsnes. Under sommarsäsongen går det dagliga bussar från busstationen i Åndalsnes till startpunkten i Venjesdalssetra. Stigen är en DNT-stig som är väl markerad. Början av stigen går över bitvis släta hällar som är hala vid regn och mellan stenhällarna blir det lätt lerigt då leden är väldigt populär och vandras flitigt. Väl uppe på ryggen tar du till höger och följer ryggen. Den är bitvis väldigt smal och de mest utsatta partierna är säkrade med kättingar. Från Nesaksla och ner till Åndalsnes följer man Romsdalstrappa.
  • Även om man inte är någon bergsklättrare kan man bestiga Trollveggen, från baksidan. Vid toppen av Trollstigen utgår stigen från parkeringen vid utsiktsplatsen. Leden är väl markerad och börjar med ett brant parti som är säkrat med kätting. Ett antal bäckar ska passeras och vid bäcken som kommer från Stigbotthornet kan det vara läge att fylla på vattenflaskan. Fortsätt följ leden tills du ser baksidan av Trolltindan. Fortsätt sedan upp till Stabbeskaret och njut av utsikten över Romsdalshornet och ner i Romsdalen.

Granne med busstationen i Åndalsnes ligger Norsk Tindesenter. Här kan du få inspiration och information om ytterligare leder.

FullSizeRender 2

Jag kommer definitivt att återkomma till Åndalsnes ytterligare gånger. Bland annat måste jag testa de två via ferrata-lederna som öppnades under sensommaren 2017. En kortare för nybörjaren och en längre mer krävande tur för den mer erfarne. Den längre tar dig till toppen av Nesaksla.

God Tur!

Norsk Tindesenter

Visit Åndalsnes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s