3 tips för aktiviteter under den mörka årstiden

Höstdagjämningen är passerad och snart är det dags att ställa om till vintertid vilket innebär att den mörka delen av dygnet nu blir längre och längre. Men det innebär inte att uteaktiviteterna behöver vara över bara för det. Med rätt utrustning och rätt planering kan du fortsätta springa, cykla, paddla eller vad du vill göra. Nedan följer tre tips på hur du förbereder dig på bästa sätt:

  1. Pannlampa – Se till att ha en bra pannlampa som är anpassad för aktiviteten. Du kan idag köpa en pannlampa för allt mellan 100 till 15 000 kr. Se till att din lampa har tillräcklig spridning eller räckvidd för det som du har tänkt att göra. Se även till att batterierna är nyladdade så att du inte riskerar att de tar slut mitt under löp-, cykel- eller paddelturen. Om du har med dig hunden på turen får du inte glömma bort att sätta reflexer även på den och kanske till och med en lampa så att du har koll på var den är. Själv använder jag en Silva Trail Speed 2XT som jag tycker fungerar bra till både cykling och skidåkning.                                                 IMG_1502  IMG_1505
  2. Lämna färdmeddelande – Det är alltid viktigt att lämna färdmeddelande men det blir extra viktigt när du ger dig ut på en tur i mörkret. Och glöm inte att ringa och meddela om du skulle förändra turen eller om du blir ute längre än planerat.
  3. Vägval – Om du väljer aktiviteter med lite högre tempo såsom cykling, skidåkning eller löpning eller om du ger dig ut på vattnet på en paddeltur kan det vara bra att välja stigar och vatten som du känner. Det är då lättare att hålla tempot uppe och få ut mer av träningen. Du kommer också att märka att stigarna ger en helt ny upplevelse i pannlampans sken.

Ett sista tips är att njuta och ha kul i mörkret, stanna upp och kolla på stjärnorna eller norrskenet som dansar över himlen.

God Tur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s