Fyra tidiga skridskoisar nära Umeå

Tidig is på Bränsjön nära Umeå

Kylan har kommit till Västerbottens kustland och då börjar också jakten på isar som håller för skridskoåkning. Här är tips på några sjöar i närheten av Umeå som brukar frysa tidigt. Kom ihåg att alltid ha med säkerhetsutrustning, torrt ombyte och sällskap om du vill testa den första isen.

1. Hatten

Hatten ligger i naturresevatet Strömbäck/Konts södra ände och kan lätt nås från den första parkeringen. Egentligen borde den inte vara optimal för tidiga isar då den ligger lågt och dessutom har en förbindelse med havet via Verksundet men vi har ofta tagit årets första skär här. Viken närmast parkeringen fryser först och sundet vid Hattudden har ofta svagare is så var försiktig där.

2. Bränsjön

En liten sjö som ligger relativt högt precis vid vägen mellan Norrmjöle och Sörmjöle, på höger sida när du kommit uppför backen efter korsningen vid Bettnesand, om du kommer från Umeå. Lätt att hålla koll på då du inte ens behöver kliva ur bilen för att se sjön. Det höga läget och storleken gör att den fryser tidigt men samtidigt ger den inte så mycket åkyta. Se upp för svagare is vid in och utloppen.

3. Holmsjön

Sjön är mycket grund, vilket alla som simmat i den under triathlonträningar kan vittna om, och det gör att den fryser tidigt. Lite större än Bränsjön och med öarna i mitten får man en känslan av mer åkyta. Även Holmsjön ligger lättillgängligt precis vid vägen mellan Tomtebo och Holmsundsvägen, parkering finns vid vägen söder om sjön alternativt vid Smultronstället.

4. Bjännsjön

Sjön ligger högt (med Umeåmått mätt) och är relativt grund, den är dock större än de andra sjöarna och därmed också mer utsatt för vinden. Bjännsjön är ofta den första av de lite större sjöarna att lägga och ger mycket åkning tack vare de tre vikarna den består av. Lättast är det att starta vid badplatsen vid Yttersjö i sydvästra delen av sjön, där finns det också parkering. Se upp för svagare is vid utloppet i sydöstra delen av sjön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s